Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Czym są cookies?

Cookies z angielska zwanymi ciasteczkami to nic innego jak niewielkie dane informatyczne zapisane w formacie tekstowym, wysyłane przez serwer www i zapisywane na urządzeniu końcowym czyli komputerze, tablecie itp.

Do czego są wykorzystywane?

Pliki cookies zawierają różnego rodzaju dane na temat użytkownika danego urządzenia odwiedzającego określoną stronę internetową. Najczęściej służą do automatycznego zapamiętywania danych użytkownika przy wielokrotnych odwiedzinach, dostosowania strony do preferencji użytkownika, optymalizacji korzystania z nich oraz anonimowych statystyk.

Możliwe rodzaje plików cookies w ramach strony

Sesyjne – ściśle związane z konkretną wizytą użytkownika na stronie.

Stałe – pozostają zapisane na urządzeniu użytkownika do czasu usunięcia ich przez niego samego lub wygasają zgodnie z konfiguracją i parametrami plików cookies.

Usunięcie plików cookies

Domyślą opcją działania wszystkich przeglądarek internetowych jest obsługa czyli zezwolenie na zapis plików cookies na dysku urządzenia. Można te ustawienie zmienić tak aby domyślną opcją było blokowanie korzystania z plików cookies. Wówczas niektóre funkcjonalności strony www mogą nie być w pełni możliwe do wykorzystania.

Promocje Historia Galeria Wystrój Imprezy Wesela Kontakt

Historia

 

Ważne wydarzenia w dziejach Restauracji

 

Restauracja powstała w 1902 roku w Łaziskach Górnych. Założyła ją i uruchomiła rodzina Państwa Korczyk. Od początku działalności nosiła nazwę restauracji "Pod Białym Orłem". Nazwa została użyta nieprzypadkowo. To właśnie biały orzeł widnieje na godle naszego kraju. W ten sposób założyciele pragnęli podkreślić polskie korzenie i staropolską tradycję, którą chcieli kontynuować w swojej działalności. Symbolem restauracji jest sylwetka białego orła z rozpostartymi skrzydłami. Symbolizuje on nie tylko staropolskie tradycje, którym hołduje restauracja, lecz także polską gościnność oraz tradycyjną smaczną polską kuchnię.

 Budynek pierwszej restauracji znajdował się w tym samym miejscu co obecna restauracja, był jednak o wiele mniejszy; restauracja posiadała wówczas zaledwie parę stolików. Obiekt został wydzierżawiony przez Zarząd Spółki Górnictwa w Łaziskach Górnych i pozostał w jego posiadaniu do 1988 roku, zwany potocznie jako "górniczy sklep meblowy".

Od 1988 roku obiekt stał się własnością rodziny Państwa Grzybowskich, jako spadek po rodzinie Korczyk. W roku 2000 Pan Zenon Grzybowski wraz ze swoją małżonką Ireną Grzybowską, pragnąc kontynuować rodzinną tradycję, przystąpił do remontu i odnowienia restauracji. W trakcie licznych prac remontowych zlikwidowano między innymi dużą scenę, w miejscu której urządzono zaplecze kuchenne oraz pomieszczenie dla pracowników. Powiększono także restaurację o balkon i salę VIP, urządzoną w antycznym stylu. Państwo Grzybowscy dołożyli wszelkich starań, aby nowa restauracja z jednej strony była kontynuacją wcześniejszej działalności, a z drugiej strony - by wprowadzała coś nowego i by mogła w pełni służyć gościom.

 W maju 2003 roku nastąpiło uroczyste otwarcie restauracji "Pod Białym Orłem". W uroczystości wzięli udział przedstawiciele Urzędu Miasta Łaziska Górne, między innymi ówczesny wiceburmistrz Jan Ratka i burmistrz Mirosław Duży. Oprócz tego zjawiło się sporo mieszkańców Łazisk Górnych, zaciekawionych nowym przedsięwzięciem oraz przedstawiciele lokalnej prasy, dzięki której otwarcie zostało udokumentowane w postaci krótkiego artykułu w "Gazecie Łaziska".

 

 

 

 

Aby wyjść naprzeciw oczekiwaniom klientów w 2005 roku został otwarty letni ogródek piwny znajdujący się przy budynku restauracji. Obecnie restauracje prowadzą Państwo Irena i Zenon Grzybowscy, którzy włożyli w to przedsięwzięcie całe serce i zdobyte umiejętności.

 

Źródło:

Zarządzanie marketingowe na przykładzie restauracji „Pod Białym Orłem” w Łaziskach Górnych”; Łuska Aneta; Katowice 2007

 ________________________________________________________________________

 

 

Duża sala restauracyjna stanowi przestrzeń, w której poprzez ciekawie rozmieszczane 
w miarę potrzeb parawany zyskuje się intymność i prywatność. Ciepłą wiosną i latem komfort klientom zapewniają  użytkowe tarasy. Jeśli do tego dodać wykwintny wystrój i dekoracje sali zawsze zgodną z porą roku bądź aktualnym świętem to ukazuje się cały obraz restauracji, w której po prostu chce się posiedzieć i smacznie zjeść.

Poza wspaniałymi pomieszczeniami dla gości restauracja „Pod Białym Orłem” posiada bardzo przestronne, nowoczesne zaplecze kuchenne, które umożliwia sprawne przygotowywanie wszystkich posiłków. Personel restauracji to fachowcy w swej dziedzinie, co sprawia, że jakość przygotowywanych posiłków jest na najwyższym poziomie, a obsługa sprawna, dyskretna i niezwykle uprzejma. Restauracja oferuje dziś swoim klientom bogate menu, w którym każdy, bez względu na wiek i upodobania kulinarne, znajdzie coś dla siebie. Są dania, które zawsze można odnaleść w menu tej restauracji z uwagi na ich popularność, ale właściciele dbają o to, by wprowadzać tam różne nowości. Mówiąc o działalności restauracji należało by wspomnieć również o nowych rozwiązaniach takich jak usługi cateringowe, których  zakres zatacza coraz większe kręgi. O popularności restauracji świadczy fakt, że jakiekolwiek imprezy należy rezerwować z kilkunastomiesięcznym wyprzedzeniem.

Państwo Grzybowscy planują dalszą rozbudowę restauracji. Patrząc na to, co już osiągnęli można przypuszczać, że szybko zrealizują swoje dalsze plany. Właściciele mówią tak: Być może jesteśmy zbyt ambitni, ale kładziemy duży nacisk na to, by zachować pewien standard i jakość jedzenia. Wszystko to z myślą o naszych klientach, by wychodzili stąd zawsze zadowoleni i chętnie tu wracali.

Maksyma, którą kierują się właściciele motywuje do ciągłego podejmowania działań zmierzających do wprowadzania nowych i rozwoju istniejących usług. Jednocześnie jest elementem potwierdzającym konieczność dostosowywania się do zmieniającego się otoczenia.   

 

Żródło:

"ZARZĄDZANIE MARKETINGOWE W PRZEDSIĘBIORSTWIE NA PRZYKŁADZIE RESTAURACJI „POD BIAŁYM ORŁEM”  W ŁAZISKACH GÓRNYCH", Grzybowski Krzysztof, Katowice 2011





Restauracja „Pod białym orłem” © 2011 Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Marcom Interactive
facebook